Kryptovaluuttojen louhinta kuluttaa valtavat määrät sähköä, mutta pian louhinta voi olla mahdollista jopa läppärillä

21.07.2021

Ethereum pyrkii uuteen järjestelmään, joka vähentäisi kulutusta murto-osaan nykyisestä.

Laura Kukkonen HS24.5. 17:18

KRYPTOVALUUTTOJEN louhintaan käytettävä energiamäärä uhkaa Kiinan päästötavoitteita, koska esimerkiksi bitcoinin louhinta vaatii valtavasti laskentatehoa.

Nyt toinen tunnetuksi noussut virtuaalivaluutta ethereum on tekemässä siirtymää kohti järjestelmää, jonka kautta louhinta kuluttaisi aiempaan verrattuna vain murto-osan sähköä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ethereumin kuluttama energiamäärä voisi romahtaa jo alle vuoden sisällä siirtymällä proof of work -algoritmista proof of stake -algoritmiin.

Bitcoinin ja nykyisin myös ethereumin louhinta pohjautuu proof of work -algoritmiin. Se vaatii tehokkaita tietokoneita, jotka kuluttavat paljon sähköä. Järjestelmässä tietokoneet kilpailevat siitä, kuka ensimmäisenä ratkaisee vaikean laskutoimituksen. Ensimmäisenä laskun ratkaissut saa tuottaa uuden lohkon lohkoketjuun ja saa palkkionsa kryptovaluutalla.

Proof of stake -mallissa kryptovaluuttaa ei louhita hyödyntämällä tietokoneiden laskentatehoa, vaan lukitsemalla kryptovaluuttoja lohkoketjun ylläpitotyöhön. Energiankulutus on tässä järjestelmässä huomattavasti pienempi.

Ethereumin siirtymää järjestelmästä toiseen kehitetään Ethereum Foundation -verkostossa. Verkoston tutkija Danny Ryan kertoo Bloombergille, että ethereumin proof of work -järjestelmä kuluttaa vuodessa 45 000 gigawattituntia eli 45 terawattituntia sähköä.

Ryanin mukaan proof of stake -järjestelmällä louhinta voi tapahtua tavallisella läppärillä.

"Arvioni mukaan ethereumin energiankulutus voisi laskea kymmenestuhannesosaan nykyisestä", Ryan sanoo.

Ethereumin perustajajäsen Vitalik Buterin toivoo, että siirtymä voisi tapahtua jo vuoden loppuun mennessä. Bloombergin mukaan yleisesti on arvioitu, että muutos ajoittuisi vuoden 2022 ensimmäiselle puoliskolle.

"Proof of stake -malliin vaihtamisesta on tullut entistä kiireellisempää, koska kryptot ja ethereum ovat kasvaneet niin kovasti vuoden aikana", Buterin sanoo Bloombergin mukaan.

Buterin on ajanut muutosta jo ethereumin alusta alkaen eli vuodesta 2015.

Cambridgen yliopiston arvion mukaan bitcoinin vuosittainen energiankulutus oli helmikuun lopussa laskennallisesti noin 129 terawattituntia. Suomessa sähkön kokonaiskulutus vuonna 2019 oli Tilastokeskuksen mukaan 86,1 terawattituntia.

Lue lisää: Yhä useampi haluaa rikastua bitcoinilla, ja louhintaan vaadittava sähkö uhkaa jo Kiinan kaltaisten jättien ilmastotavoitteita - Tuhoaako buumi ympäristön?

KRYPTOVALUUTTOJEN ja erityisesti bitcoinin energiankulutusta on kritisoitu laajalti. Myös merkittävä kryptovaluuttojen tukija Elon Musk on arvostellut valtavaa sähkönkulutusta.

Sähköautoyhtiö Tesla päättikin keskeyttää autojen myynnin kryptovaluutta bitcoinilla. Musk perusteli päätöstä kryptovaluuttoihin liittyvillä ympäristöongelmilla. Ilmoituksen jälkeen niin bitcoinin kuin ethereumin arvo lähti luisuun.