Bitcoin vallankumous etenee

20.12.2022

"Tavoitteena on auttaa Internetiä toteuttamaan natiivivaluutta ja auttaa maailmaa ottamaan käyttöön natiivivaluutta - avoin raha, jonka me kaikki näemme, johon voimme kaikki luottaa ja joka ei ole yhdenkään hallituksen tai yrityksen hallinnassa."

- Jack Dorsey, Twitterin ja Blockin perustaja

Kryptokupla puhkesi - jälleen (ja hyvä niin)
Mitä on kryptomarkkinoille tapahtunut vuonna 2022? Ainakin Coinmarketcap.com -sivuston mukaan kryptovarojen yhteenlaskettu markkina-arvo on romahtanut viime vuoden noin 3000 miljardista alle 1000 miljardiin euroon.

Romahdus ei ole rajoittunut ainoastaan kryptovarojen arvon laskuun, vaan konkurssi koittanut usealle alan palveluntarjoajalle. Miljardien eurojen edestä asiakkaiden varoja on menetetty nimekkäiden toimijoiden ajautuessa maksukyvyttömyyteen. Palveluntarjoajat kuten FTX, BlockFi ja Celsius ovat hämärissä olosuhteissa hukanneet miljoonien asiakkaiden varat. Osa palveluntarjoajista oli Yhdysvaltalaisia tiukan sääntelyn alaisia toimijoita.

"Not your keys, not your coins". Oppirahoja monelle.

Tämä ei ole ensimmäinen, eikä toinen kerta, kun kryptomarkkina puhdistaa itseään epäluotettavista toimijoista. Kasvun ja tuhon luonnnollinen kiertokulku on lopulta hyväksi. Heikkojen ja epärehellisten toimijoiden poistuessa markkinoille jää se, mikä on tarpeellista ja rakennettu vahvalle pohjalle.

Esimerkiksi kryptomarkkinan kuningas Bitcoin on ehtinyt kulkemaan läpi neljän suuren arvon romahduksen, joiden aikana muut heikot markkinatoimijat ml. tuhannet erilaiset kryptopolettiprojektit ovat ajautuneet ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Tässä markkinassa Bitcoin edustaa vahvuutta ja pysyvyyttä.

Ainutlaatuista Bitcoinissa on se, miten se kasvaa ja kukoistaa ilman minkäänlaista keskusjohtoa. Bitcoin kestää haasteita, koska sen ylläpito on onnistuneesti hajautettu.

Koska Bitcoin on todistettavasti hajautettu omaisuuserä, saavuttaa se positiivista eroa muihin kryptovaroihin nähden myös valtiollisten lainsäätäjien silmissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Bitcoinille on määritetty asema laillisena hyödykkeenä, kun muiden kryptovarojen asemaa selvitetään vielä oikeudenkäynneissä, ja osa kryptovaroista on jo tuomittu laittomasti liikkeellelasketuiksi arvopapereiksi.

Mitä sitten seuraavaksi tapahtuu? Epäkypsässä kryptomarkkinassa palveluntarjoajat ja polettiprojektit vaihtuvat vuodenaikojen mukana. Jälleen talvi on tullut puhdistamaan markkinoita tarpeettomasta. Elämässä mikään ei ole varmaa, mutta tähän mennessä kevät on aina koittanut kylmän ja synkän talven päätteeksi.

Mitä jos tällä kertaa käytät talven hyödyksesi ja sivistät itseäsi siitä, miten voit hyötyä Bitcoinista ensi vuoden aikana?

Kirjoitus on julkaistu myös Sijoitustiedon Kolme markkinasoturia kolumnissa.

Bitcoin -rahan vallankumous ehtii vielä pukinkonttiin

Etukoodi -10% JOULU22 voimassa vielä tänään 18.12 ja viimeiset joulupaketit ehtivät matkaan huomenna 19.12.

Tästä pääset tilaamaan vuoden 2022 arvokkaimman joululahjan!

Viikon muita tapahtumia

  • Bonfire Books järjesti keskiviikkona 15.12. rahan tulevaisuus ja Bitcoin -webinaarin. Webinaarissa toimitusjohtaja Laura Pääkkönen haastatteli Bitcoin-kirjailijoita monipuolisilla kysymyksillä. Katso tallenne tästä.
  • Kansainvälinen järjestelypankki viimeistelee käytäntöä, jonka mukaan pankit saavat pitää 2 % rahavarannoistaan bitcoinissa.
  • Yhdysvaltain syyttäjät harkitsevat syytteen nostamista Binancea vastaan mahdollisesta rahanpesusta ja sanktioiden rikkomisesta.
  • Japanilainen energiajätti TEPCO Power Grid louhii Bitcoinia ylimääräisellä energialla ympäri maata.
  • Hongkongin pörssi listaa Bitcoin -futuuripohjaisen ETF:n.
  • Jack Dorsey lahjoittaa 14 bitcoinia hajautetun sosiaalisen median projektiin nimeltä Nostr.
  • Suomalainen vaihdantapalvelu Coinmotion on kärsinyt luottotappioita yhteistyökumppani Tesseractin kanssa.
  • Libanonin valuutta ajautuu korkean inflaation myötä nopeasti kohti 0-arvoa. Maan keskuspankki ilmoitti julkaisevansa helmikuussa uuden miljoonan liiran setelin.
  • Satimotolla on nyt Euroopassa 24 227 sähköautojen latauspistettä, joissa voi maksaa bitcoinilla.
  • Chainanalysin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan taloudet saivat viime vuonna 49 000 000 000 dollarin arvosta rahalähetyksiä ulkomailta käyttämällä bitcoinia ja kryptoa.


Missä kannattaa säilyttää bitcoinia?


Ei sun avaimet, ei sun kolikot. Älä jätä bitcoinia pörssin haltuun!

Bitcoinin säilyttäminen omassa hallussa on helppoa ja turvallista.

Lyhyen opettelun jälkeen voit säilyttää varojasi ilman että kukaan voi niitä sinulta ottaa pois. Sinulla on aina pääsy varoihisi ja voit siirtää varojasi missä ja milloin vain kenenkään estämättä. Ei pankkeja, ei välikäsiä.

Tämä on taloudellista valtaa ja vapautta. Ota omat varat omaan haltuusi!

Trezor Model One on suosituin Bitcoin-laitteistolompakko sekä aloittelijoille että tietoturva-asiantuntijoille. Tutustu tästä ja tilaa heti.

Lainaus Rahan Vallankumous -kirjasta


"Kuvittele, että voisit vastaanottaa rahaa toiselta puolelta maapalloa ilman että rahan lähettämiseen sisältyy lainkaan viivettä, tietojen keräämistä tai kolmansia osapuolia. Ja saisit nämä hyvät ominaisuudet käyttöösi sentin sadasosan kokoisilla siirtokuluilla. Salamaverkko on tekemässä Bitcoinista maailmanlaajuisen maksuvälineen. Tämän on tunnustanut tutkimuksessaan jo Yhdysvaltain keskuspankkikin."

Tutustu lisää: Bitcoinkirja.fi

Iloa ja energiaa uuteen viikkoon ja hyvää joulua!

Toni Heiskanen & Janne Piiroinen

Avainvapauteen.fiViikkokirje 51 / 2022