Bitcoin vallankumous etenee

"Skumpat ja kaviaarit pöytään, läppäri auki ja ruvetaan ostaa bitcoinia!"
- Arman Alizad, palkittu TV-tähti ja tuottaja.
Keskuspankit taistelevat inflaatiota vastaan
Euroopan inflaatiolukemaksi julistettiin viime viikolla 10 %. Lukemat on korkeimmillaan sitten toisen maailmansodan jälkeen. Saksassa kuluttajahintainflaatioksi mitattiin 10,9 %. Hollannissa inflaatio painelee 17 %:ssa. Suomessa Nordean pääekonomisti Tuula Koivu on varoittanut kesällä, että inflaatio voi kivuta jopa 20 %:n luokkaan. Virossa inflaatio on jo yli 20 %. Palkansaajien, eläkeläisten ja säästäjien silmin inflaatiotilanne on todella huolestuttava.
Inflaatio on pakottanut keskuspankit nostamaan korkoja ennätysnopeaa tahtia. Yhdysvalloissa keskuspankki FED on uhkaillut nostavansa ohjauskoron jopa 4,3 %:iin 2023 kevääseen mennessä. Euroopan keskuspankki on nostanut korkoja kahdesti ja viestii jatkavansa korkojen nostoa.
Korkojen nostaminen tarkoittaa talouden suhteen tiukempia aikoja, kun rahan lainaamisesta tulee kalliimpaa. Asia ei kuitenkaan ole enää yksiselittäistä, sillä esimerkiksi Iso-Britannassa ohjauskorkoja nostettiin, mutta samaan aikaan on aloitettu tekemään talouden elvytystoimia. Loppuviikosta Iso-Britannia pelasti eläkejärjestelmänsä 65 miljardin punnan hätärahoituksella.
Aiemmin myös Saksassa on otettu 200 miljardia euroa lisää lainaa inflaation vastaiseen taisteluun ja muutenkin Euroopan keskuspankki on valmistellut instrumentteja, joilla ne voivat auttaa velkaisia Etelä-Euroopan maita tarpeen tullen selviytymään kohonneista korkokustannuksista.
Yhtäaikainen elvyttäminen ja korkojen nostaminen ei ole ollut markkinoiden mielestä uskottavaa. Siitä osoituksena englannin punta romahti dollaria vastaan ennätyksellisen alas viikko sitten maanantaina. Syyskuussa miltein kaikki maailman suurimmista valuutoista ovat menettäneet arvoaan dollaria vastaan bitcoinia lukuunottamatta.
Epävarmoina aikoina bitcoinissa on turvaa ja varmuutta. Bitcoinin rahavarantoon ei keskuspankeilla ole sanomista. Bitcoinin rahavarannon liikkeellelasku on ennustettava ja kaikkien tiedossa.
Viikon muita tapahtumia
- Arman ja viidenkympin kriisi televisiosarjan kolmannessa jaksossa Arman Alizad kysyy Tonilta ja Jannelta bitcoinista ja päätyy hankkimaan sitä. Jakso on katsottavissa Ruutu+ palvelussa.
- Kansainvälinen järjestelypankki (BIS) sanoo, että maailman suurimmat pankit omistavat yli 9 miljardin dollarin arvosta bitcoinia ja kryptovaluuttoja.
- EU:ssa lainsäätäjät poistivat lakiehdotuksesta "tunne asiakkaasi (KYC)" vaatimukset matkustajilta, joilla on bitcoin lompakko omassa hallussa.
- Salamaverkkosovellus Strike kerää 90 miljoonaa dollaria rahoitusta haastakseen Visan ja Mastercardin.
- Espanjan suurin teleoperaattori Telefónica hyväksyy nyt maksuvälineenä bitcoinin ja muita kryptovaluuttoja. Telefónican kumppanina toimii maan suurin kryptovaluuttakauppapaikka Bit2Me, johon Telefónica on sijoittanut.
- MicroStrategy rekrytoi ohjelmistoinsinööriä rakentamaan salamaverkkopohjaista SaaS alustaa, joka tarjoaa yrityksille tietoturvaratkaisuja ja mahdollistaa uusia verkkokauppaan liittyviä käyttötarkoituksia.
- Afrikan mantereella käytetään eniten bitcoinia siirto- ja maksuvälineenä maailmassa Chainanalysis 2021-2022 datan mukaan.
- Bitcoinin ostaminen on nyt laillista Kazakstanissa.
- Yhdysvaltojen hyödykefutuurien kaupankäyntipaikan komission (CFTC) puheenjohtaja sanoo, että bitcoinin hinta voi tuplaantua heidän regulaation myötä.
- Brasilian keskuspankin entinen johtaja: "Bitcoinin koko tarkoitus on toimia maksuvälineenä."
- El Salvadorin Presidentti sanoo, ettei maa ole kadottanut 50 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja, koska he eivät ole myyneet ainuttakaan.
- MicroStrategy on ostanut 500 bitcoinia lisää 19600 $ keskihinnalla.
- Kauppapaikka Coinbasen käyttäjät eivät pystyneet tekemään maksuja tai nostamaan rahojaan palvelusta Yhdysvaltalaisilla pankeilla sunnuntaina.
Avainvapauteen.fiViikkokirje 40 / 2022