Bitcoin vallankumous etenee

01.02.2022


"Kryptovaluuttojen kieltäminen jättäisi Venäjän sivuun yhdestä tällä hetkellä nopeimmin kasvavasta digitaalisten markkinoiden kehityksestä, mikä hidastaisi merkittävästi maan innovatiivista kehitystä."

- Dmitri Medvedev, Venäjän edellinen presidentti ja pääministeri

"Kryptovaluutan louhinta kuluttaa enemmän sähköä kuin talous!"

Otsikko jota sanomalehdet ovat innostuneet julistamaan.

Bitcoinin louhintaa on kritisoitu jo vuosikausia. Esimerkiksi Maailman talousfoorumi (WEF) arvioi vuonna 2017 Bitcoinin louhinnan ylittävän koko maailman energian tuotannon vuoteen 2020 mennessä. Miten kävikään? Vuonna 2020 Bitcoinin louhintaan käytettiin noin 0,05 % maailman energiantuotannosta. Ennustus meni 99,95 % pieleen, mutta mielikuvaa ilmastopaholaisesta saatiin luotua.

Maksujärjestelmästä puhuttaessa tyypillisesti louhintakriitikko innostuu vertailemaan Bitcoinin transaktiomääriä esimerkiksi luottoyhtiö Visaan. Visan keskitetysti hallittu maksujärjestelmä pystyy käsittelemään enimmillään 65 000 siirtoa sekunnissa siinä missä Bitcoinin lohkoketju kirjaa 7 transaktiota sekunnissa. Vertailu kuitenkin ontuu pahasti, sillä Visaa tulisi verrata enemmi salamaverkkoon.

Siinä missä Visa on pankki-infrastruktuurin päälle rakennettu maksujärjestelmä on salamaverkko Bitcoinin päälle rakennettu maksujärjestelmä. Visaan verrattuna salamaverkon toimintakapasiteetti on ylivoimainen, sillä sen avulla pystytään käsittelemään miljoonia transaktioita sekunnissa. Eikä siinä kaikki. Siinä missä Visa laskuttaa kauppiailta parin prosentin välityskulut on salamaverkon käyttäminen käytännössä kulutonta.

Rahajärjestelmäratkaisuja tutkiessa selviää, miten perinteisen pankkijärjestelmän vaikutukset ympäristöön ovat huomattavasti suuremmat kuin Bitcoinin. Bitcoinin louhiminen on myös huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin kullan louhiminen.

Bitcoin-louhinta on liiketoimintaa, joka kannustaa uusien kestävän kehityksen mukaisten energiamuotojen löytämistä ja hyödyntämään energiamuotoja, joita muuten ei käytettäisi ollenkaan. Bitcoin-verkko mahdollistaa maantieteellisesti osallistumisen mistä tahansa päin maailmaa. Louhinnan kieltäminen siirtää toiminnan uuteen maahan, kuten Kiinan tapauksessa nähtiin.

Ilmastokriisin torjumisen kannalta Bitcoinin yleistyminen on yksi avaintekijöistä, sillä se auttaa vähentämään liikakulutusta poistamalla heikon rahan ja matalien korkojen luoman kannusteen ylikuluttaa velaksi. Useissa tapauksissa Bitcoinia hyödyntämällä voidaan vähentää hukatun energian määrää uusiutuvien tuotannossa. Bitcoinin louhinta toimii myös teollistenpäästöjen vähentämiseen oivana työvälineenä.

Oli energian käytöstä ja louhinnasta mitä mieltä hyvänsä on myös hyvä ymmärtää, että Bitcoin on ensimmäinen rahajärjestelmä, joka toimii ilman pankkeja, valtioita tai kolmansia osapuolia. Louhinta puolestaan mahdollistaa, että se toimii luotettavasti ja turvallisesti.

Summattuna: Bitcoin-louhinnan vastustaminen menee "ilmastotekona" samaan kategoriaan kuin ydinvoiman kieltäminen. Hurskastelevaa hölmöilyä ja hysteeristä misinformaatiota.

Älä hukkaa energiaasi kritisoimalla mainiota ideaa, jota ei voi pysäyttää.

Viikon muita tapahtumia

  • Arizonan senaattori on jättänyt lakiehdotuksen bitcoinin laillistamiseksi maksuvälineenä osavaltiossa.

  • Vladimir Putin näkee Venäjällä olevan hyötyjä bitcoinin-louhinnassa. Putin tukee bitcoin-louhinnan jatkumista Venäjällä.

  • Bitcoin-louhinta voi käyttää sähköverkon ylijäämää kommentoi Venäjän kongressin rahoituskomitean puheenjohtaja

  • Turkin presidentti ohjeistaa maan suurinta puoluetta tutkimaan kryptovaluuttoja tarkemmin.

  • Rahoituspalvelujättiläinen Charles Schwab suunnittelee bitcoin-pörssinoteerattua rahastoa (ETF).

  • Venäjän valtionvarainministiö haluaa säädellä Bitcoinia, muttei kieltää sitä

  • New Yorkin osalvaltiossa valtuutettu liikepankki Flushing Bank ryhtyy tarjoamaan asiakkailleen bitcoin-palveluita kahden kuukauden sisällä.

  • IMF kehottaa El Salvadoria luopumaan Bitcoinista laillisena maksuvälineenä. El Salvadorin presidentti vastasi IMF:llä Twitterissä meemillä.

  • Yhdysvaltalainen Five Star Bank ryhtyy tarjoamaan Bitcoin-palveluita asiakkailleen kesän loppuun mennessä

  • Texasin kuvernööriehdokas Don Huffines aikoo tehdä bitcoinista laillisen maksuvälineen Texasissa, jos hänet valitaan.

  • Valkoinen talo julkaisee tulevina viikkoina kryptovaluuttoja koskevan sääntelykehyksen.

  • Barstool Portsin perustaja Dave Portnoy osti miljoonalla dollarilla 29 bitcoinia.

  • Bitcoin on ylittänyt vuosittaisissa maksutapahtumien määrässä American Express -luottokorttiyhtiön.

  • NBA-tähti LeBron James käynnistää bitcoinista ja kryptovaluutoista opetusohjelman lapsille.

  • Texasin kuvernööriehdokas Allen West uskoo Bitcoinin olevan merkittävin keksintö sitten Internetin.

  • Mississippin senaattori esittelee lakiehdotuksen Bitcoinin tunnustamiseksi osavaltiossa.

Kurssi: 1 BTC = 33000 € | 1 € = 3005 Sats | Viikko + 11 %

Lainaus Avain Vapauteen -kirjasta

"Vapaiden markkinoiden toiminta on vapaiden ihmisten toimintaa. Vapaat ihmiset osallistuvat kaupankäyntiin: ideoiden, palveluiden ja tavaroiden vaihtamiseen. Raha syntyy tai valikoituu luonnollisesti tästä ihmisten välisestä kaupankäynnistä ja kanssakäymisestä. Kaikki raha ei ole samanarvoista ja joskus uskottavan sekä luotettavan rahan puute johtaa konflikteihin.

Bitcoin yhdistää kaikki maailman ihmiset avoimeen ja vapaaehtoisuuteen perustuvaan rahajärjestelmään: kuka tahansa voi sitä vapaasti valita käyttää tai olla käyttämättä. Vapaus valita on periaate, joka tukee Bitcoinin synnyttämää rahapoliittista vallankumousta."

Tekstin kirjoittajat:

Toni Heiskanen & Janne Piiroinen 

Avainvapauteen.fi